Aalst Dermatology Clinic

Aalst Dermatology Clinic

Leopoldlaan 43 - 9300 Aalst

Tel: 053/78.18.99

Allergie

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem op stoffen buiten het lichaam. Deze stoffen, allergenen genaamd, kunnen van verschillende oorsprong zijn Bv

 • luchtwegallergenen (huisstofmijt, stuifmeel van bomen en planten, huidschilfers van huisdieren)
 • voedingsmiddelen (ei, pinda, noten,…)
 • geneesmiddelen (penicilline bv)
 • insectengif (wesp, bij) - allergenen die contact maken met de huid (o.a metalen, bewaarmiddelen in cosmetica, …)

Op basis van het verhaal en de kliniek onderscheiden we twee allergische reacties

 1. type 1 allergische reactie of directe reactie
  Hierbij ontstaan de klachten minuten tot uren na blootstelling aan het allergeen, meestal betreft het luchtweg- of voedingsallergenen, maar ook medicatie kan dit uitlokken. PRIKTESTEN worden uitgevoerd om allergeen te achterhalen. PRAKTISCH : druppel van elk allergeenextract wordt op de huid van de binnenarm gedruppeld en met een fijne naald ingeprikt. Binnen 20-tal minuten is het resultaat zichtbaar. In geval het verhaal van de patiënt duidt op een ernstige reactie (zwelling gelaat - schock), zal voor het uitvoeren van de testen doorverwezen worden naar een universitair allergologisch centrum.
 2. type 4 of vertraagde reactie
  Klachten ontstaan vaak enkele dagen na blootstelling aan het allergeen. Hierbij gaat het vaak om een contactallergie (bijv, eczeemreactie op huid na contact make-up of dragen van nikkel op huid).
  PLAKTESTEN worden gepland om allergeen te achterhalen.

PRAKTISCH: de patiënt komt 3x in dezelfde week langs.

 • Op dag 1 worden de testen op de rug gekleefd. De rug kan gans de week niet gewassen worden en vooraf mag de rug 6 weken niet aan de zon blootgesteld zijn. Bepaalde medicatie dient ruim vooraf te worden stopgezet.
 • Op dag 3 worden de plakkers verwijderd en met stift de testplaatsen gemarkeerd. Er gebeurt een eerste aflezing (er wordt nagegaan of al een huidreactie te zien is)
 • Op dag 5 gebeurt de definitieve aflezing. De resultaten worden besproken.

Een behandeling kan bestaan uit geruststelling, het voorschrijven van medicatie: zowel lokale behandelingen (crème, zalf, lotio, speciaal wondverband), als algemene behandeling (in te nemen, in te spuiten). Specifieke behandelingen worden in een ander hoofdstuk besproken. Het kan ook nodig zijn dat het advies van een andere arts nodig is: soms één van de andere huidartsen uit onze groep, soms advies van een arts met een andere specialisatie.