Aalst Dermatology Clinic

Aalst Dermatology Clinic

Leopoldlaan 43 - 9300 Aalst

Tel: 053/78.18.99

Algemene dermatologie

Huidziekten omvatten een zeer uitgebreid gamma aan aandoeningen.

Sommige zijn banaal, andere ernstig. Sommige gaan spontaan voorbij, andere zijn levenslang aanwezig.

Een correcte diagnose is uiterst belangrijk. Daarom zal de huidarts u verschillende vragen stellen: hoe lang heeft u dit al, heeft u er veel last van, zijn er nog mensen in uw familie met hetzelfde probleem? Ook zijn er vragen over medicatiegebruik, vroegere ziekten (ook andere dan huidziekten), factoren die de ernst of het verloop van uw klacht beïnvloeden.

Na deze vragen zal dokter uw huidprobleem of huidtoestand onderzoeken. Dit is meestal een eenvoudig bekijken van de aangetaste of zieke huid, maar soms moet er meer gebeuren om een correcte diagnose te stellen. Schilfers kunnen afgeschraapt worden om direct microscopisch onderzocht te worden. Ook kan een dermatoscopie nodig zijn: een pijnloos bekijken van huidvlekken door middel van een soort vergrootglas. Bij sommige mensen, meestal met heel veel pigmentvlekken of als opvolging van een vroeger kwaadaardig letsel, kan dit gebeuren met videodermatoscopie, waarbij de pigmentvlekken door een speciale camera en via een speciaal computerprogramma vergeleken en geanalyseerd worden.

Soms dient stukje huid of weefsel verwijderd te worden (biopsie) om de toestand van uw huid in de diepte te kunnen evalueren. Daarvoor wordt een heel klein gebied van de zieke of aangetaste huid verdoofd en wordt een klein cilindertje huid en onderhuids weefsel weggenomen. Deze kleine opening wordt met een zeer fijne draad gehecht en het weefsel wordt opgestuurd naar een speciaal daarvoor uitgerust laboratorium. Na een week tot 10 dagen is het resultaat hiervan bekend en kunnen verdere stappen voor diagnose of behandeling afgesproken worden. Bij patiënten met eczeem kunnen allergietesten nodig zijn.